49ème Colloque International de l’AFEAF

Les economies alimentàries a l'Europa del Ferro: Producció i consum des de la muntanya fins a la costa

Descarregar Pdf
Dona_Falç_AFEAF-02
Cartell del 49è col·loqui de l'AFEAF

La consolidació d'una economia agrícola, basada en el conreu extensiu de cereals, és essencial per comprendre el desenvolupament de les comunitats de l'Edat del Ferro. La fi de l'Edat del Bronze marca l'inici d'un període caracteritzat per canvis significatius en els models d'ocupació i explotació del territori, així com en les tipologies dels assentaments, amb l'aparició de poblats fortificats. Aquests canvis s'han observat a escala europea, però s'han produït a ritmes i intensitats diferents, constituint un fenomen complex que mereix ser explorat i comparat des del punt de vista socioeconòmic i polític.

Diversos estudis han relacionat els canvis observats en els models d'ocupació del territori i la tipologia dels jaciments, amb canvis polítics i tecnològics que han tingut un impacte decisiu en els sistemes de producció agrícola i ramadera de la fi de l'Edat del Bronze. Aquestes transformacions, particularment intenses a partir de l'edat del Ferro, han comportat modificacions profundes en les societats i les economies locals, modificant per sempre la percepció i la gestió del territori.

El tema del 49è col·loqui de l'AFEAF que tindrà lloc a Lleida està motivat pel fet que el 2023 va marcar el 25è aniversari del congrés sobre "Els productes alimentaris d'origen vegetal a l'edat del Ferro a Europa occidental: de la producció al consum", que es va celebrar a Catalunya (Girona, 1998). Això ofereix una excel·lent oportunitat per organitzar una edició que exposi els darrers avenços científics relacionats amb la recerca sobre l'economia alimentària de l'Edat del Ferro a Europa (des d'una perspectiva més amplia que la producció agrícola). En aquest context, volem promoure una revisió de les noves dades i tècniques bioarqueològiques aplicades durant les dues últimes dècades a l'estudi de l'evolució dels sistemes de producció i consum en les societats de l'Edat del Ferro a Europa. A més, la trobada permetrà fer un repàs de les darreres investigacions en curs en tots els àmbits de l'arqueologia de la producció alimentària i la innovació tecnològica, tant en els establiments rurals de les valls interiors, de la muntanya o de la costa, com en les primeres aglomeracions urbanes.

Dates i lloc: El congrés tindrà lloc del 15 al 17 de maig de 2025 a Lleida, a l'antic edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida, al centre de la ciutat.

Tota la informació sobre el congrés, la crida a comunicacions i les inscripcions la podeu trobar a la web de la Fundació UdL, fent clic aquí.