Inauguració de l'Exposició "Arqueosexisme" a la Facultat de Lletres de la UdL

Descarregar Pdf

El Grup d'Investigació Prehistòrica de la Universitat de Lleida, en col·laboració amb el Comitè d'Igualtat de l'ICAC-CERCA de l’Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), organitzen l'acte d'inauguració de l'exposició "Arqueosexisme", que tindrà lloc el proper dimecres 9 d’octubre a la Facultat de Lletres de la UdL. L'exposició visibilitza les desigualtats de gènere i l’assetjament sexual en l'àmbit de l’arqueologia, amb l'objectiu de generar consciència i promoure canvis en les dinàmiques patriarcals que han predominat en aquest camp durant dècades.

L'exposició, que es podrà visitar al Claustre de les Heures de la Facultat de Lletres entre el 6 d'octubre i el 15 de novembre, forma part de la versió catalana de l'exposició itinerant "Archéo-Sexisme", coorganitzada per l’associació Archéo-Éthique i el projecte  Paye ta Truelle. Aquesta versió ha estat traduïda al català gràcies a l'esforç del Comitè d'Igualtat de l’ICAC-CERCA, que ha dotat d'aquesta important eina a la comunitat científica i a la societat per tal de sensibilitzar sobre les desigualtats de gènere en la recerca.

A través de la presentació de testimonis sobre el sexisme en l’arqueologia, especialment en els camps de treball i les excavacions, aquesta exposició té com a objectiu promoure una cultura científica més ètica, així com fomentar la igualtat i la diversitat dins el món de la recerca.

Els testimonis recollits per Paye ta Truelle i Archéo-Éthique han estat il·lustrats per diversos artistes i exposats en nombroses institucions. L'exposició es va inaugurar per primera vegada a la Maison de l’Archéologie et de l’Ethnologie a Nanterre, el 8 de març de 2019, en el marc de la jornada internacional de la lluita pels drets de les dones. Des de llavors, "Archéo-Sexisme" circula en quatre llengües (francès, anglès, neerlandès i català) i ha estat presentada en institucions de nou països, incloent Anglaterra, Bèlgica, Espanya, Estats Units, França (incloent la Polinèsia Francesa), Grècia, Canadà (província de Quebec) i Suïssa.

Per què és rellevant aquesta exposició?

"Arqueosexisme" no és només una exposició informativa, sinó una crida urgent a reconèixer i abordar els problemes estructurals que existeixen dins l’arqueologia, especialment en relació a l’assetjament sexual i la discriminació de gènere. Aquesta exposició posa de manifest la necessitat de crear espais de treball segurs i igualitaris, on totes les persones puguin desenvolupar la seva carrera professional en igualtat de condicions, sense haver de fer front a l'assetjament sexual o a la discriminació de gènere.

Amb la creixent atenció sobre la igualtat de gènere en tots els àmbits professionals, aquesta exposició ofereix una plataforma per obrir un debat crucial sobre la cultura d'assetjament que persisteix en àmbits com l'arqueologia, i per explorar com aquests problemes afecten tant les professionals del sector com la pròpia interpretació històrica.

Aquesta exposició és molt més que un espai informatiu: és un pas necessari per abordar la desigualtat de gènere i les experiències d’assetjament sexual que han marcat la vida de moltes persones dins l’arqueologia. "Arqueosexisme" busca donar visibilitat a aquestes qüestions sovint silenciades i generar un espai de reflexió i acció dins el món acadèmic i professional.

Programa d'activitats de la inauguració

L'acte d'inauguració, que tindrà lloc el dimecres dia 9 a la Sala de Juntes del 2on pis de l’Edifici Rectora, s'iniciarà amb una sèrie de presentacions i ponències que aborden de manera crítica les pràctiques de discriminació de gènere i les situacions d'assetjament dins el món acadèmic i professional de l'arqueologia.

16:30 - 16:45 h: Obertura de l’acte a càrrec de Natàlia Alonso, arqueòloga i Vicerectora de Recerca de la UdL, i Núria Camps Mirabet, Vicerectora de Compromís Social, Igualtat i Cooperació de la UdL.

16:45 - 17:30 h: Presentació del projecte expositiu "Arqueosexisme" a càrrec de Lidia Colominas i Lydia Margarita Gil González, membres del Comitè d’Igualtat de l’ICAC-CERCA de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC). Aquesta sessió inclourà una presentació dels projectes i iniciatives que treballen per erradicar la desigualtat i l'assetjament en l'arqueologia.

17:30 - 18:00 h: Comunicació: "De la invisibilització a la impunitat: (des)xifrant la discriminació de gènere i l'assetjament sexual en arqueologia", a càrrec de Ariadna Nieto Espinet, membre del Grup d’Investigació Prehistòrica de la UdL. Aquesta ponència explorarà els mecanismes d'assetjament sexual i discriminació de gènere que han afectat i continuen afectant professionals del sector, i com es poden combatre.

18:00 - 19:00 h: Aperitiu al claustre de les Heures i visita guiada a l'exposició "Arqueosexisme", durant la qual les persones assistents podran explorar els continguts de l'exposició de manera més detallada.

L'acte compta amb el suport del Programa Ramón y Cajal del Ministerio de Ciencia e Innovación, donant suport al projecte i reforçant la importància de la investigació i el compromís amb la igualtat de gènere en l'àmbit científic.